Om Ewa Winje

Jag har alltid mått som allra bäst när jag skapar något. När hängivenhet och kärlek leder mig – då älskar jag att befinna mig i den kreativa processen. Det är vid de tillfällena som tiden står stilla och jag skriver, eller är kreativ på annat sätt, utan att fundera på resultatet. För mig är det ett sätt att uttrycka mitt hjärtas lust. Att som kursledare och coach få vara en del i andra människors kreativa process betyder precis lika mycket för mig som att skapa själv – jag blir så innerligt glad över att se andra människor uttrycka sina hjärtans lust.

Ibland tycker jag att det är märkligt att jag under många år hindrade mig själv från att uttrycka min kreativitet. Jag har ju alltid vetat att jag mår bra av att få skapa fritt och att jag blir stressad och orolig av att ha för många ”måsten” i livet. Det har jag för övrigt gemensamt med de flesta av oss.

När jag tänker tillbaka på de år jag lät vardagsstressen råda och inte kände efter vad det var jag egentligen ville, inser jag att jag trots allt lyckades skapa en privat liten sfär att uttrycka mig i när vardagen blev alltför pressande. Den privata sfären handlade om att skriva. Under lång tid handlade skrivandet om att försöka förstå mig själv i de sociala sammanhang jag befann mig. Väldigt ofta skrev jag om min frustration och ilska genom att beskriva hur illa behandlad jag tyckte att jag var av ”allt och alla”.

Till slut kändes själva skrivandet som en frustration – jag kom ju ingenvart! Jag ville komma vidare i min utveckling, men hade inga användbara verktyg som kunde hjälpa mig att bryta och förändra sättet att förhålla mig till det som hände runt omkring mig och inuti mig.

När jag så småningom blev bekant med Mana-shastra, den psykologiska delen av den indiska, holistiska hälsotraditionen ayurveda, öppnades nya dörrar i mitt liv. Jag blev medveten om att jag kan välja att tänka, känna, reagera och agera på andra sätt än jag tidigare gjort. Insikten ledde till att jag både förstod mig själv bättre och kunde acceptera och förlåta både mig själv och andra. Relationen till vänner, kollegor och till nära och kära förbättrades. Och – jag hittade ett sätt att förhålla mig till mina rädslor av att inte duga. Den insikten gjorde att jag äntligen vågade skriva för andra än mig själv. Jag började helt enkelt tro på mig själv.

Insikterna ledde i sin tur till att jag fick en djup önskan att inspirera andra människor genom att dela med mig av mina viktigaste förändringsresor. Den djupa önskan ledde fram till att jag skrev min första bok, För att mitt hjärta vill leva.

Skrivprocessen har i sig varit en resa som i grunden har förändrat hur jag ser på mig själv och andra människor. Min förhoppning är att många kan känna igen sig i mina berättelser, var och en på sitt eget unika sätt.

Den internetbaserade skrivkursen Skriv för ditt liv är min inbjudan till dig som vill hitta din livspassion och få hjälp att komma över de hinder som gör att du inte lever den passionen idag. Kursen handlar således inte om att finslipa ditt skrivande så du blir en bra skribent, utan om att vara fri att uttrycka ditt innersta och låta ditt hjärtas röst komma till tals.

Jag erbjuder även coachande samtal till dig som känner att du kört fast och vill ha vägledning. Observera – den här tjänsten är inte tillgänglig just nu.

Min professionella bakgrund

Jag har en fil kand-examen i behandlingspedagogik och bemötande, och är diplomerad avspänning- och stresspedagog. Dessutom har jag gått kortare högskolekurser i pedagogik samt en kurs i lösningsfokuserad samtalsmetodik. Under 7 år var jag, inom en ideell organisation, ansvarig för kontinuerlig fortbildning av olika personalgrupper. I drygt 10 år har jag lett kurser i bland annat ayurvedisk matlagning (i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan) och naturlig, ekologisk hudvård (i samarbete med Ölands Folkhögskola). Idag ägnar jag min tid främst åt att skriva och vidareutveckla min verksamhet.

Varukorg